• ul. Dworcowa 29, 88-400 Żnin
  • (52) 30 30 350
  • Otwarte: Pon-Pt: 7:30-17:00 | Sob 8:00-13:00

    WARTO PRZECZYTAĆ

    Produkcja mięsa na użytek własny

    Wielu rolników preferuje do spożycia mięso pochodzące z własnego gospodarstwa. Szczególnie w okresie przedświątecznym nasila się ubój w gospodarstwach rolniczych.

    Jest on legalny, ale na użytek własny. Ubój gospodarczy reguluje Rozporządzenie MR i RW  z dnia 21 października 2010 r z p. zm w sprawie wymogów weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny.

    Ubojowi  gospodarczemu podlegają:

    • owce,
    • kozy,
    • trzoda chlewna,
    • cielęta do 6 miesiąca życia,
    • drób i zajęczaki,
    • dzikie zwierzęta pozyskane w warunkach fermowych lub wyniku odstrzału.
    Dokonując uboju należy spełnić  szereg wymagań weterynaryjnych a mianowicie:
    • wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt,
    • wymaganie określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt,
    • wymagania określone w przepisach o zwalczaniu chorób zakaźnych,
    • wymagania związane z higieną.

    Ubijaniu powinno poddawać zwierzęta zdrowe. Jeżeli były leczone, to po okresie karencji dla użytego produktu leczniczego. Również nie powinny pochodzić z gospodarstw lub obszarów podlegającym ograniczeniom.

    Zwierzęta należy zabijać w sposób humanitarny, bez zbędnego zadawania  im bólu, oraz bez obecności dzieci.

    Posiadacz zwierząt dokonuje na 24 godziny przed ubojem zgłoszenia w Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym. Zgłoszenia może dokonać telefonicznie, na piśmie lub stawiając się osobiście, jeżeli planowany ubój dotyczy trzody chlewnej. W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz zgłoszenia należy dokonać  listownie ze względu na obowiązek pisemnego  oświadczenia odnośnie  zagospodarowania SRM (materiału szczególnego ryzyka).

    Zgłaszając planowany ubój trzody chlewnej należy podać następujące informacje:

    • nazwisko i imię, adres, nr telefonu posiadacza zwierząt,
    • liczbę zwierząt poddanych ubojowi,
    • numer siedziby stada,
    • miejsce i termin uboju,
    • nazwisko i imię sprzedającego w celu uboju gospodarczego zwierzęta gospodarskie,
    • zgłoszenie mięsa do badania poubojowego,
    • nazwisko i imię dokonującego ubój.

    W przypadku cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz zgłoszenie w formie pisemnej powinno zawierać:

    • nazwisko i imię, adres, nr telefonu, posiadacza zwierząt,
    • gatunek i liczbę zwierząt poddanych ubojowi,
    • numer identyfikacyjny zwierzęcia,
    • miejsce i termin uboju,
    • nazwisko i imię osoby uprawnionej do uboju,
    • oświadczenia o zagospodarowaniu na własny koszt SRM (materiału szczególnego ryzyka).

    Uboju mogą dokonywać osoby które:

    • ukończyły 18 lat,
    • posiadają wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe,
    • odbyły szkolenie teoretyczne i 3 miesięczną praktykę na stanowisku ubojowym pod nadzorem,
    • osoby posiadającym 3 letni staż na stanowisku ubojowym,
    • kwalifikacje potwierdzone odpowiednim dokumentem.

    Badanie mięsa na obecność włośni dokonujemy u trzody chlewnej, dzików i nutrii. W tym celu pobierane są próbki z określonych miejsc partii ciała (przeważnie z przepony).

    Za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na własny użytek przewidziano karę pieniężną w wysokości od 100 do 2000 zł, natomiast za wprowadzenie na rynek mięsa kara wynosi od 1000 do 5000 zł.

    źródło: Gospodarz.pl/WODR/Andrzej Piętka foto: Gospodarz.pl

    Oddziały

    BARCIN
    ul. Kasztanowa 4
    tel. (52) 38 33 641
    tel. kom.: 511 457 109

    ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN / ŻNIN
    ul. Dworcowa 25
    tel. kom.: 694 383 177
    tel. kom.: 668 319 615

    SĘPÓLNO KRAJEŃSKIE
    ul. Kościuszki 15
    tel. kom.: 601 900 523
    tel. kom.: 798 806 219

    Oddziały

    FLANTROWO 2
    tel. kom.: 783 296 780
    tel. kom.: 798 806 234

    WAŁCZ
    ul. Bydgoska 74
    tel. (67) 387 18 80
    tel. kom.: 607 528 379

    HUTA
    ul. Poznańska 15
    64-708 Huta
    tel. kom.: 572 352 722

    Uwaga! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii. Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

    Zrozumiałem
    © 2024 INTER-VAX sp. z o.o. All Rights Reserved.

    INTER-VAX spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Żninie, ul. Dworcowa 29, 88-400 Żnin, REGON: 091276553, NIP: 5621004712, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000962013. Kapitał zakładowy: 1 616 000 zł

    Podane na stronie internetowej ceny mogą ulec zmianie i nie są oferta handlowa w rozumieniu art. 66 Kodeksu Cywilnego.

    Polityka prywatności | Polityka cookies